Baixa visió

La baixa visió és la condició visual que pateix una persona amb una reducció important de visió, que no millora utilitzant l'adequada correcció amb ulleres, lents de contacte o amb tractament mèdic, cosa que li dificulta la realització de les activitats a la vida quotidiana.

Segons l'OMS el concepte de baixa visió comprèn una agudesa màxima de 0,3 i mínima de 0,5 o un camp visual menor de 20º al millor ull i amb la millor correcció possible.

Les patologies més freqüents que provoquen la baixa visió són: degeneració macular associada a l'edat (DMAE), retinopatia diabètica (RD), glaucoma i retinosis pigmentaria (RP).

 

Patologies més freqüents


DMAE

És una malaltia degenerativa i progressiva que afecta l'àrea central de la retina: la màcula. Gràcies a la màcula podem conduir, llegir, identificar persones, etc. Quan aquesta es veu afecada, el camp visual central es veu alterat, i poden aparèixer línies ondulades, punts cecs, distorsió de les imatges i altres alteracions visuals. La malaltia progressa i fa que cada cop sigui més difícil realitzar les activitats quotidianes.

Consells importants: no fumar, utilitzar filtres selectius, visitar periòdicament al seu oftalmòleg a partir de 50 anys, sobretot si es tenen antecedents familiars, i incloure a la dieta certs nutrients que prevenen el risc de patir la malaltia.

DMAE
DMAE

.

Retinopatia diabètica
Retinopatia diabètica

RD

És una complicació de la diabetis. És la principal causa de ceguesa en el món occidental. La seva aparició depèn, sobretot, del temps d'evolució de la diabetis i del curós que hagi estat el pacient en el control de la seva malaltia.

Retinosi pigm
Retinosi pigm

RP

Es caracteritza per una pèrdua de la visió nocturna i una reducció del camp visual, quedant al final una visió en "canó d'escopeta". En un estat més avançat, s'afecten les cèl·lules més centrals i apareix una pèrdua de la visió als colors i de la visió central.

GLAUCOMA

En el glaucoma s'engloben un grup de malalties que provoquen danys progressius a les fibres del nervi òptic. Aquesta neuropatia degenerativa s'agreuja amb el temps i si no és tractat, acaba amb ceguera irreversible. És una malaltia asimptomàtica fins que no arriba a una fase avançada i la pèrdua de visió no es recupera, per tant, la detecció precoç i el corecte tractament és la millor garantia per preservar la visió.

Glaucoma 1
Glaucoma 1
Glaucoma 2
Glaucoma 2
Glaucoma 3
Glaucoma 3

Què pots fer si tens baixa visió?

 

Després que el seu oftalmòleg li hagi fet el diagnòstic i el tractament, ens pot consultar la disponibilitat d'utilitzar una ajuda per baixa visió. Avaluem i quantifiquem la visió que es pot aprofitar. És molt important que sàpiga que no ha perdut la totalitat de la seva visió, el podem ajudar a potenciar el que queda amb ajudes de baixa visió i seguir gaudint de les seves aficions i costums de la vida normal.

La figura del psicòleg és important per a l'adaptació a la nova situació, ja que l'estat psicològic del pacient fa que els resultats amb les ajudes de baixa visió siguin més o menys favorables.

 

Ajudes de baixa visió


1. Ajudes òptiques per veure de lluny

Filtres

Filtres

Lents especials que milloren el contrast i protegeixen de la llum solar. Poden ser graduats directament a la seva ullera o sinó, tenim unes ulleres de sol amb filtre per sobre la teva ullera.

Telescopis

Telescopis

Serveixen per millorar la visió de lluny, com per exemple, veure la televisió o el nom d'un carrer. Tenen diferents augments; es poden muntar a la ullera, amb un clip manual o penjat al coll.

Telescopis invertits

Telescopis invertits

Serveixen per ampliar el camp visual. Ideal per les persones que tenen pèrdua de camp perifèric.

Lent magnificadora

Lent magnificadora

Lents amb una ampliació de la imatge del 3% al 9%, podent posar un filtre terapèutic per millorar el contrast.

2. Ajudes òptiques per llegir i escriure

Lupes

Lupes

Serveix per augmentar la mida dels objectes. Existeixen molt tipus de lupes: manuals, amb suport, amb llum, etc. Nosaltres els guiarem per trobar la més adequada al seu cas.

Microscopis

Microscopis

També es diuen ulleres-lupa. Serveixen per visió propera i tenen una gran possibilitat d'augments. Un avantatge és que deixen les mans lliures i l'inconvenient és que s'ha d'acostar molt al text. És ideal per una lectura continuada.

Telemicroscopis

Telemicroscopis

Ens permet veure de prop a una distància de lectura més llunyana, però el camp visual és més reduït.

3. Ajudes electròniques

És l'ajuda que permet més ampliació. Tenen vàries opcions com variar la mida de la lletra i diferents colors de fons i text, i això facilita la lectura o escriptura a les persones amb baixa visió. Hih a una diversitat molt gran de models: fixes, portàtils, aplicacions a tauletes o al mòbil.

 

Il·luminació

 

Les persones amb baixa visió necessiten una bona il·luminació, que no provoqui reflexes ni molesti els ulls. Els assessorem sobre el tipus d'il·luminació més adequada, a on situar-la i com utilitzar-la.