- Inici>
- SALUT VISUAL>
- Síndrome de ull sec o SUS>
- FACTORS DE RISC I SIMPTOMATOLOGIA DE LA SÍNDROME DE L'ULL SEC
FACTORS DE RISC I SIMPTOMATOLOGIA DE LA SÍNDROME DE L'ULL SEC
Vols saber si pateixes la síndrome de l'ull sec? Avui t'expliquem quins són els factors de risc i els símptomes més comuns.
L’estil de vida actual incrementa la incidència de l’ull sec i la repercussió en la qualitat de vida dels pacients.
En els darrers 30 anys s’ha passat progressivament de mirar paper a mirar imatges en pantalles. En aquests dispositius, les seqüències que veiem viatgen a gran velocitat provocant que l’ull parpellegi menys per a no perdre informació. En aquestes situacions de fixació perllongada sense parpelleig, la producció lacrimal disminueix, la pel·lícula lacrimal no s’escampa bé per la superfície ocular i augmenta l’evaporació.
Cal tenir en compte els següents factors de risc, ja que en potencien l’aparició:
- Edat avançada.
- Cirurgia làser, ja que elimina els terminals nerviosos més externs de la còrnia i altera la corba natural d’aquesta, incrementant l’evaporació en determinades zones.
- Desordre alimentari per dèficit vitamínic o per un consum baix de peix blau (omega 3).
- Canvis hormonals, sobretot en la menopausa.
- Factors ambientals com aires condicionats, calefaccions que provoquen ambients secs. La contaminació ambiental, al·lèrgens químics de la indústria o els que poden contenir cosmètics.
- Pantalles dels dispositius electrònics durant llargs períodes de lectura que fan que disminuïm la freqüència del parpelleig.
- Consum de determinats fàrmacs: tractaments per l’acne amb retinoides per via oral, anticonceptius, antihistamínics i determinats tipus d’antihipertensius, ansiolítics i antidepressius, quimioteràpia i, sobretot, el trasplantament de cèl·lules mare coincidint amb el descens del tractament immunosupressor.
- Hàbits poc saludables com menjar malament i a deshora, no dormir les hores que toca, no practicar esport a l’aire lliure, l’estrès, el consum d’alcohol i tabac...
- Malalties autoimmunes com artritis reumatoide, síndrome de Sjögren, fibromialgia...
- Diabetis ja que afecta als terminals nerviosos que innerven la còrnia, reduint la sensibilitat.
Els símptomes més habituals són:
- Cremor o picor.
- Sensació de sorra o cos estrany a l’ull.
- Sequedat.
- Necessitat de parpellejar més sovint.
- Visió borrosa.
- Fotofòbia (molèstia amb la llum).
- Pesadesa ocular, ull mig tancat.
- Llagrimeig.
Si en detectes alguns d’aquests de forma recurrent et recomanem que ens visitis, et podem ajudar a millorar i a prevenir afectacions més greus.