En la miopia es veu borrós els objectes llunyans, ja que la imatge s’enfoca per davant de la retina.
Els dos tipus de miopia més freqüents: la miopia funcional i la miopia congènita afecten les estructures oculars, derivant en un augment de la longitud de l’ull (en especial, en el cas de la miopia congènita).
MIOPIA FUNCIONAL O AMBIENTAL
És la condició resultant de l’adaptació del sistema visual al seu entorn més freqüent (el de prop). Sol aparèixer en edats superiors als 10 anys.
MIOPIA CONGÈNITA O HEREDITÀRIA
Predisposició genètica que es caracteritza per un augment excessiu de la longitud axial de l’ull. Apareix aviat, entre els 4 i 7 anys.
La longitud de l’ull augmenta progressivament per darrera del focus de la imatge, afectant les tres capes de l’ull: esclera, coroides i retina. La part més afectada és a retina, ja que en aquest procés s’aprima i esdevé més fràgil (retinopatia miòpica).
Aquest fet deriva en miopies importants que progressen amb el temps.
SOLUCIONS
Per tal de dur a ratlla la miopia podrem utilitzar: ulleres graduades, lents de contacte i okrto-k. Les tres opcions es poden combinar amb teràpia visual, sobretot en el cas dels nens i adolescents.
Ulleres graduades: a part de les lents habituals de correcció de miopia, que cal dir que actualment són molt estètiques i primes, existeixen lents específiques com Eyezen o Neo-Relax, que ajuden a relaxar el sistema visual evitant així l’increment de la miopia.
Lents de contacte: ideals per aquells que no els hi agrada portar ulleres. Els avantatges principals respecte a les ulleres són l’amplitud de camp de visió (no hi ha barreres), l’estètica i la comoditat. Per contra, l´ús de lents de contacte comporta unes normes estrictes de neteja diària i un manteniment per tal d’evitar infeccions oculars.
Orto-k: molta gent desconeix aquest sistema. Aquesta tècnica consisteix en l’ús d’una lent de contacte rígida per la nit. El seu efecte reparador permet al pacient disfrutar d’una bona visió durant el dia sense utilitzar ulleres ni lents de contacte. És una tècnica no invasiva i totalment reversible, a diferència del quiròfan. Ideal per a aquelles persones que no tenen la miopia estabilitzada.
Teràpia visual: davant de la pandèmia de miopia entre el públic infantil i adolescent la teràpia visual ens ajuda a controlar-ne l’increment. Quan un pacient acaba el tractament, si tenia una miopia d’evolució ràpida, passa a lenta. I si tenia una miopia d’evolució lenta, s’estabilitza.
No podem retrocedir diòptries però si podem frenar-la mitjançant la correcta apliació de normes d’higiene visual.