GLAUCOMA: EL LLADRE DE LA VISIÓ

08/03/2021

Aquest mes de març i en motiu del #diamundialdelglaucoma volem dedicar-lo a donar visibilitat a aquesta malaltia.

El dia 12 de març és el #diamundialdelglaucoma i per a conscienciar-vos de la gravetat d’aquesta patologia dedicarem tot el mes a fer difusió d’aquesta malaltia, amb el nostre particular #mesdelglaucoma.

El glaucoma engloba un conjunt de malalties que provoquen una afectació progressiva de la zona del nervi òptic i d’altres zones de la retina, com ara la màcula. La conseqüència és una reducció consecutiva del camp visual i de la sensibilitat retinal, que si no es tracta a temps pot acabar en ceguera.

Segons l’OMS, el glaucoma és la segona causa de ceguera al món. El glaucoma d’angle obert, el tipus de glaucoma que es dona amb més freqüència, representa quasi el 80% dels casos totals. L’afectació es produeix quan l’humor aquós, en el seu recorregut per sortir fora de l’ull, té dificultats a l’hora de passar per la zona de drenatge, la xarxa trabecular.

Aquesta resistència en el drenatge d’aquest líquid, durant l’evacuació fora fel globus ocular, comporta un augment de la pressió interna, que pot malmetre el nevi òptic amb la capa de fibres nervioses del seu voltant i altres zones de la retina.

El globus ocular ha de tenir una determinada pressió en el seu interior per mantenir la seva forma, com si es tractés d’un globus d’aigua.

En el 85% dels casos el glaucoma està associat a una pressió intraocular alta, d’aquí la seva importància de dur-ne un control freqüent.

La prova que ens dona el valor de la pressió és la tonometria, una prova molt ràpida i senzilla de realitzar. Els valor normals es troben entre 11 i el 20 mmHG, així que consideraríem hipertensió ocular a partir dels 21 mmHg.

Durant tot el mes de març, vine a realitzar-te una tonometria de forma gratuïta a qualsevol dels nostres centres. No és necessari demanar cita prèvia.

No cal dir que quan la zona del nervi òptic i la zona macular queden afectades, la qualitat de la visió patirà un revés irreversible molt important.

Si voleu aprofundir més sobre el glaucoma i saber quin perill representa aquesta patologia de la visió, seguiu els nostres articles. Mirarem de donar una mica de llum a aquest tema per a fer-lo una mica més entenedor.