CONSELLS D'IL·LUMINACIÓ

06/04/2020

La il·luminació és un factor molt important per gaudir d'una bona visió.

Per tal de tenir cura dels nostres ulls i per tenir una bona higiene visual és necessari estar a una distància adequada amb una il·luminació correcte i descansar periòdicament.

Ara, que passem moltes hores a casa, cal que trobem un lloc adequat per treballar: amb bona llum i confortable.

Treballar a distàncies massa properes provoca que els ulls pateixin una sobre convergència, enfocant més del que caldria. . Això és el que passa amb el mòbil: aquest dispositiu ha trencat la barrera dels 40cm de distància recomanada per la lectura. El llegim a prop, molt a prop (entre 25-30cm) i això esta causant veritables canvis en el nostre comportament visual.

Aquest fet causa cansament, mal de cap, picor als ulls i, de vegades, podria fer aparèixer o augmentar la miopia.

És important proporcionar una bona il·luminació general i central al material de lectura.

D’aquesta manera es millora la capacitat visual: agudesa visual, sensibilitat al contrast i rapidesa en la percepció.

Si la il·luminació, a l’hora de treballar de prop és pobra, el diàmetre de la nostra pupil·la augmenta i l’enfocament d’allò que mirem ha de ser més precís que quan la il·luminació és més intensa.

Per tant, amb una il·luminació correcta, disminueix més el diàmetre de la pupil·la i augmenta la profunditat de camp, fet que permet treballar més relaxat al sistema d’enfocament de l’ull, tot i mantenint la imatge igual de nítida.

Amb la finalitat d’evitar ombres, la il·luminació central ha d’estar col·locada al costat contrari de la mà que utilitzem per escriure.

La resta de l’habitació ha d’estar ben il·luminada per tal d’augmentar la visió perifèrica.

Quan es treballa amb dispositius electrònics, i tot que pensem que amb la llum de la pantalla és suficient, no és així. La correcta il·luminació és igualment important per tal d’equilibrar la intensitat i diluir l’impacte directe de la pantalla. El que si que cal procurar evitar, però, és el reflex de les llums a la pantalla.