HÀBITS PER AJUDAR A FRENAR L'ENVELLIMENT. SALUT VISUAL.

29/01/2020

Descobreix els secrets per a gaudir d'una visió sana.

Que santa Llúcia ens conservi la vista! Si, però ajudem-la.

La visió, igual que totes les parts del nostre cos, pateix amb el temps un procés d’envelliment que afecta el seu correcte funcionament.

El legat genètic que heretem és determinant a l’hora de desencadenar determinades patologies. En un futur no gaire llunyà, l’enginyeria genètica, la medicina i la biotecnologia acabaran corregint aquests condicionants.

Adoptant una sèrie d’hàbits podem actuar de forma positiva per allargar la vida del meravellós i complex sistema neuro-sensorial més important de què disposem: la visió.

Hàbits per ajudar a frenar l’envelliment.

Dormir les hores que toca i dosificar l’estrès amb tècniques de relaxació, meditació i respiració que ajuden molt (ioga, Zen, pilates...)

L’estrès sacseja l’equilibri fisiològic de l’organisme (taquicàrdia, sudoració, alteracions del son, de l’aparell digestiu, de l’aparell reproductor, augment de la pressió arterial, migranya, contractures, ansietat, depressió...) i afecta el nostre sistema immunitari fent-nos més vulnerables contra patògens externs i a vegades fent-lo actuar contra el nostre propi organisme.

Descansar correctament compensa la fatiga visual i relaxa els músculs del ulls.

En el cicle del son es regeneren determinats pigments visuals de la retina, indispensables per a una bona visió.

No consumir tabac i reduir al mínim la ingesta d’alcohol, sobretot destil·lats. L’alcohol dificulta l’assimilació de la vitamina B12 i l’àcid fòlic o B9, tots dos protectors del teixit nerviós.

El nervi òptic i la retina són teixit nerviós en estat pur i quan introduïm quitrans i cianur inhalat pel fum del tabac, les lesions a aquestes parts de l’ull poden ser importants (neuropatia òptica alcohòlica-nicotínica)

Practicar esport moderat de forma regular, a ser possible a l’aire lliure, caminar o anar amb bici pel bosc, senderisme de muntanya, nedar al mar...

Controls molt de prop, sobretot a partir dels 40 anys, els nivells de glucosa, la hipertensió i el colesterol, ja que tots tres afecten al sistema vascular de tot el cos i sobretot a la microcirculació (entre elles la de la visió i la del cervell).

La retina precisa una aportació sanguínia important a través de capil·lars de diversos diàmetres (des de molt prims a mitjans) per mantenir de forma sana el nervi òptic i les neuro-cèl·lules de la retina.

Les tres afectacions mencionades provoquen alternacions greus per la visió, a aquest sistema vascular i, sobretot, si es pateixen de forma conjunta. Per exemple, ser diabètic i hipertens o ser hipertens i tenir els nivells de colesterol alts. Són combinacions de risc.

Protegir-nos de la radiació UV amb un bon filtre solar (ulleres de sol de qualitat).

Protegir-nos de la llum blava que emeten les pantalles del pc, tablet, mòbil, leds... La llum blava és una longitud d’ona semblant a la radiació UV però amb una freqüència més baixa. Es menys energètica i amb menys capacitat de provocar mutacions en l’ADN de les cèl·lules que els raigs UV però és capaç d’accelerar els processos oxidatius d’aquestes, sobretot en la còrnia, el cristal·lí i la retina.

Com diu la medicina tibetana, els budells són el nostre segon cervell. És molt important mantenir una dieta rica pel que fa a variació, sana i equilibrada amb un consum baix en greixos saturats.

Descobreix en el nostre proper post quins són els súper aliments per a la nostra visió!